Meierijstad

8-9-2019 Tuin bezoek bij Wiel en Gonnie Jennekens in Hegelsom.

april 1969 gaan Wiel Jenniskens en Gonnie van Rens samenwonen in Sevenum. Beiden zijn afkomstig van een gemengd agrarisch bedrijf, vandaar de liefde voor alles wat groeit en bloeit. Wiel houdt zich bezig met de fruitteelt.  

Na 2 ½ jaar verhuizen ze naar Hegelsom en starten daar een legkippen bedrijf met 30000 dieren. Maar het bloed kruipt waar het gaan moet en hobbymatig gaan ze zich bezig houden met het vermeerderen van vaste planten. Dit komt in een stroomversnelling na de overname van een Tuincentrum in Meterik.
We schrijven 1982: de kippen verdwijnen en we storten ons volledig op ons Tuincentrum; hoofdzaak de verkoop van ± 3000 soorten tuinplanten. 
1 augustus 2011: geen opvolger, de crisis op de woning markt ( geen nieuwe Tuinen) en onze leeftijd doen ons besluiten te stoppen met het bedrijf. En dan? We willen niet achter de geraniums zitten, maar er tussen. We beginnen met de aanleg van de 10.000 m2 grote siertuin onder het motto van alle planten die we verkocht hebben willen we er minstens één plant in de tuin. In gedeeltes wordt de tuin aangelegd. Eerst moet er 2200 m2 kassen en gebouwen worden gesloopt. Pas dan kunnen we verder met de aanleg van de huidige tuin.  Oudste gedeelte is 47 jaar, jongste aanplant 4 en 5 jaar. De tuin is een echte verzamelaarstuin met veel vaste planten en heesters geworden. De diverse hoogteverschillen geven een bijzonder gezicht aan de tuin. 
Met een gedeeltelijk vaste beregening en ondanks het warme weer houden we de tuin nog redelijk groen. Met eigen ogen moeten jullie toch zien wat het uiteindelijke resultaat is geworden. Papier is geduldig, maar wat het eigen oog ziet is bepalend voor het resultaat. 
Tot ziens in onze tuin. 
Vriendelijke groet, Gonnie en Wiel Jenniskens  

meer foto's

21-8-2019 fietstocht naar Pluk en Theetuin van Erik Sleutjes in Den Dungen

Bij Erik Sleutjes vindt u een breed assortiment aan zomerbloeiers.
Bovendien kunt u hier in de pluktuin uw mooiste veldboeket samenstellen; er staan zo’n 80 tot 90 soorten planten, zoals asters, rozen, ridderspoor, phloxen, cosmea, dahlia, zinnia en zonnebloemen.
We krijgen een rondleiding en naderhand genieten we van een kopje koffie of thee met desgewenst iets lekkers in het theehuis voor we weer op huis aangaan. 

meer foto's

21-7-2019 Tuinbezoek 'De Dwerg' in Drunen

Aan de rand van Drunen ligt verstopt achter een nieuw gebouwd huis de tuin “De Dwerg” van Corrie en Paul Giesbers. Hier stond het boerderijtje van opa en later is de grond in gebruik geweest als tuinderij. Ongeveer 10 jaar geleden kregen Corrie en Paul de kans om op deze oude familiegrond een huis te bouwen en een tuin aan te leggen. 
De tuin dankt zijn naam aan het oude watertje ‘De Dwerg’ dat in dit deel van Drunen liep en in het verleden zorgde voor de ontwatering en ontsluiting van het natte veengebied.
Het zonnige zuid-terras achter het huis is in de zomer de plek voor een mooie collectie kuipplanten. Vandaar uit kun je de lange smalle tuin, verdeeld in diverse tuinkamers, gaan ontdekken. Zo kom je in een rozentuin met roze bloeiende ’Bonica’ rozen overlopend in een kleurige bloemen-tuinkamer. Weer verderop in de tuin houdt Mijnheer Haan overzicht over zijn kippenharem. En als laatste kom je in de groenten, fruit- en snijbloementuin.
In de gehele tuin zijn bijzondere heesters en bomen geplant. Soms  zijn die als leiboom gevormd, want in een smalle tuin moet je je woekeren met de ruimte…..

meer foto's

15-6-2019 Dagexcursie naar twee tuinen in Kesteren

De eerste tuin bij Hendrik en Hanneke Zaaijer in Kesteren. 

Deze tuin is een formele tuin van ong. 7500 men kenmerkt zich door diverse grote en kleine tuinkamers en het geheel wordt omringd door een vernuftig aangelegd hagenpatroon. Hendrik en Hanneke Zaaijer hebben zich onder andere laten inspireren door de tuinen van Sissinghurst in Groot-Brittannië. Zo is er een witte tuin en een tuin in de kleuren van de ondergaande zon met mooie zichtlijnen en spannende doorkijkjes. Er zijn ook diverse groentetuinen en een kleine bongerd. Voor het huis heeft men een mini-kopie van de tuin van huis Verwolde in Laren aangelegd. Het beplantingsplan van die tuin is exact nagebootst met een prachtige buxus- mozaïek en bloeiende borders. De grassentuin met bijen- en vlinder- minnende planten is in ontwikkeling. Het echtpaar heet ons van harte welkom in hun tuin. 

meer foto's

De tweede tuin is bij Geerte en Bart Hoefakker in Kesteren. 

Deze  tweede tuin ligt rondom een woonboerderij met achterliggende kapschuur en is bijna 8000m2 groot. De tuin hebben Geerte en Bart zelf aangelegd naar eigen ontwerp en dit heeft geresulteerd in een sfeervolle liefhebberstuin, welke ondanks zijn jeugdigheid al een zeer volwassen uitstraling heeft. In de kleurrijke tuin vindt u o.a. borders in Engelse sfeer met mooie zichtlijnen, een vakkentuin, diverse andere borders op kleur, een moes-, kruiden- en pluktuin, een fruittuin, een tuinkas en grasvelden. Tegen de gevels staan tafels met smaakvol gearrangeerde potten met bijzondere kuipplanten en eenjarigen in diverse kleurcombinaties. Daarnaast zijn er verschillende terrassen om te relaxen, een pruimenboomgaard, een schapenweide en een winds.

meer foto's               terug naar boven