Meierijstad

28-3-2024 lezing Jos Ketelaar Stinzen-en voorjaarsbloeiers

Op Donderdag 28-3-2024 gaf Jos Ketelaar een lezing over Stinzen-en voorjaarsbloeiers

De stinzenplanten-groep is een groep planten die van oorsprong groeit rondom de staten in Friesland. 
Een stinz is de oorspronkelijke benaming van een door steen opgetrokken groot landhuis omgeven door een gracht met een boomsingel. In de schaduw van de bomen en rond het huis groeiden planten die bij deze typische omgeving horen.
 Later onderzoek wees uit dat ook in het midden en in de duinstreek veel buitens zijn met deze typische stinzenflora. Veel van deze soorten zoals winteraconiet, sneeuwklokje en holwortel om er maar een paar te noemen zijn ook goed in privétuinen toe te passen.
Onder privétuinen bedoel ik in dit geval de kleine en middelgrote tuin. Maar ook zijn er nog meer leuke voorjaarssoorten die geschikt zijn voor privétuinen. Dan bedoel ik niet alleen de kerstrozen die er in vele kleuren zijn. Maar ook de vele iris soorten en het leverbloempje.
Niet alleen kruidachtige planten maar ook minder bekende heesters kunnen in het vroege voorjaar bloeien als de Ribes longifolium en het Meloenboompje. De diverse soorten die goed te combineren zijn met stinzenplanten worden besproken.
Natuurlijk zijn er ook moeilijke plantensoorten als het Haarlemsklokkenspel. Deze soort vormt kleine knolletjes die makkelijk worden overwoekerd en dat maakt deze soort kwetsbaar. De herfst is met name het moment om stinzenplanten aan te planten en het zijn soorten die vele jaren op dezelfde plaats blijven en zich zelfs uit kunnen breiden.

meer foto's 

25-1-2024 Lezing gegeven door Tini van den Berg en Bea van Grinsven

Op donderdag 25 januari hebben Tini van den Berg en Bea van Grinsven een gezamelijke lezing geven met 2 onderwerpen:

-Grondverbetering en al wat daarbij komt kijken: bemesting, water geven (wat te doen bij grote droogte? ), relatie grond en plantenziektes enz. Een technisch onderwerp op een prettige manier uitgelegd door dhr. Tini van den Berg uit Boxtel.
-Rhododendrons. Deze keer aandacht voor de minder bekende soorten en vooral aandacht voor de grote verscheidenheid aan prachtige planten, voor binnen en buiten. Een grote liefhebberij van onze voorzitter, Bea van Grinsven. Zij zal onder meer vertellen over haar ervaringen met zaaien en stekken van dit mooie plantengeslacht.

meer foto's