Meierijstad

Tuinkalender juli

 Snoeien:
-Boven de 25 graden kun je beter niet snoeien.
-De pruim, de kers,  en de perzikenboom kun je snoeien na de oogst. Ook zwarte bessen worden na de oogst gesnoeid. (De besdragende takken terugsnoeien) Doe dit bij voorkeur bij droog weer zodat de snoeiwonden snel opdrogen.
-Uitgebloeide bloemen bij rozen verwijderen en snoeien voor een langdurige bloei. Snoei bij klimrozen en heesterrozen enkele van de oudste takken weg (zomersnoei)
-Vaste planten snoeien na de bloei, dit bevordert een tweede bloei (b.v. bij salvia´s, tuingeraniums, kattenkruid, ridderspoor, rudbeckia, trollius, margrieten, gaillardia, fijnstraal, lupine en vrouwenmantel)
-Knip bij appels en peren blad weg zodat de appels en peren meer licht krijgen om te rijpen. Dit gebeurt meestal drie ä vier weken voordat het fruit geoogst wordt. Hele kleine vruchten kun je nu al verwijderen,
-Berk, notenboom, en esdoorn kun je nu snoeien in verband met sapstroom
-Blauwe regen (Wisteria) snoeien tot 50 cm. Dit bevordert de bloei het volgend jaar.
-Frambozen na de oogst terugsnoeien. Alle takken die vruchten gedragen hebben verwijderen.
-Knip de ranken van druiven ’s zomers af tot op twee bladeren na elk gevormd trosje;
- snoei ranken zonder tros tot 40 cm terug. De plant maakt vervolgens in de oksels van de gespaarde bladeren wederom uitlopers. Kort die eveneens regelmatig in.

Kuipplanten:
-Geef eenjarige planten in potten en kuipplanten ierder week mest. Als je de planten in verse potgrond gezet hebt, kun je de eerste 6 weken overslaan. Het is verstandig om voor het mesten een vaste dag te nemen. In Gardeners ‘world neemt Monty Don de vrijdag als vaste dag. (Friday is feeding day)
-Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen uit bakken en potten met eenjarigen.
-Geef potplanten regelmatig water. Let erop dat je geraniums niet te veel water geeft.
-Op een regenachtige dag in juni kun de kamerplanten die binnen staan even buiten zetten om op te frissen. Ze kunnen dan stofvrij weer naar binnen.
-Hortensia’s en citrusplanten houden niet van kalk, geef ze regenwater.

Gazon:
Het gazon 1 à 2 keer per week maaien. Tijdens droge periodes is het beter niet zo vaak te maaien en het gras niet te kort te houden. (afstellen op 4 cm) Ook is het in droge periodes beter om ’s avonds te maaien en toch slechts één keer per week het gras water te geven. Dit om te voorkomen dat de wortels lui worden. Als je een theekopje op het gazon zet kun je stoppen met sproeien als het kopje half vol is. Sproei nooit het gras in de volle zon. De waterdruppels werken dan als een vergrootglas.Als de kleur van het gras minder groen wordt, is het tijd om extra organische mest te geven.

Vijver:
-Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen meer honger. Wees dus guller met voer.
-Knip uitgebloeide waterlelies regelmatig weg. Dit stimuleert nieuwe bloemvorming.
-Tijdens de warme maanden verdampt het water snel. Dit kan wel 2,5 cm per dag zijn! Vul de vijver regelmatig bij. Niet te veel in één keer want dan daalt de temperatuur van de vijver te snel.
-Kroos en algen uit de vijver verwijderen.
-Snoei te groot geworden waterplanten terug. Let hierbij op de verhouding drijfplanten en onderwaterplanten. Hanteer de vuistregel dat 2/3 deel van het oppervlaktewater van een vijver open moet zijn zodat de onderwaterplanten  voldoende licht krijgen.
-Zet de fontein bij warm weer wat meer aan voor circulatie en extra zuurstof.

De moestuin:
-Zie voor meer info: De tuinkalender voor de moestuin.        

Het stekken en zaaien van planten
-Het is nu een geschikte tijd om geraniums en fuchsia’s te stekken.
-Je kunt deze maand nog tweejarige planten zaaien die volgend jaar bloeien. Denk hierbij aan stokrozen, vergeet-me-nietjes, madeliefjes (bellis), muurbloem,violen, duizenschoon, akelei.
-Het is tijd voor de zomerstek, Bijvoorbeeld: Salie, tijm, citroenverbena, Euonymus (kandinaalsmuts), Taxus, Camellia, Aucuba (broodboom), Skimmia, Hortensia, Sedums, Prunus laurocerasus (Laurierkers) en  kattenkruid(nepeta).

Overig:
-Om rozen te stimuleren tot een tweede bloeiperiode is het aan te bevelen om nu de rozen mest te geven.
-Geef nieuwe of gescheurde borderplanten voldoende water to ze zijn aangeslagen. Let ook op dat pas aangeplante heesters, bomen, en hagen niet verdrogen. Sproei liefst ’s morgens vroeg. Als je ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen (b.v. bij buxus en phloxen) veel groter.
-Als het donker is kun je met een zaklamp op slakkenjacht. Overdag kun je zien welke planten op het menu staan bij de slakken.
-Zorg dat hoge borderplanten op tijd extra steun krijgen, zodat je het omvallen voor bent.
-Juli is een geschikte maand om aardbeienplanten te zetten. Houd tussen de rijen 75 cm aan. De onderlinge afstand is ongeveer 30 cm. Bij eenmaal dragende aardbeien na de oogst het blad terug knippen.
-Let op dat stengels van klimplanten zoals rozen en clematissen op tijd opgebonden worden.
-Bij warm weer verspreiden luizen zich snel. Spuit ze weg met een harde waterstraal.
-Als een hortensia zijn bladeren verliest komt dat gewoonlijk door droogte. De bijnaam luidt niet voor niets ‘waterstruik’; in een droge periode kan de plant kaal worden
-Buxusschimmel slaat vooral toe bij warm en vochtig weer Als je bruine plekken ziet, spuiten met Topbuxus Health-mix. Blijf letten op aantasting van Buxusmot.
-Als de tomaten beginnen te rijpen moet je niet te veel water geven. Anders is de kans groot dat de vruchten te snel groeien en dan barsten de tomaten open.  Geef je weer te weinig water dan heb je kans op neusrot. Dit zijn bruine vlekken onderaan de vruchten.

terug naar boven