Meierijstad

Tuinkalender mei

Snoeien:
-Heesters snoeien na de bloei. Je kunt na de bloei ook te groot geworden Rododendrons goed terugsnoeien.
-Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden.Doe dit wel bij voorkeur op een bewolkte dag, zo kunnen de snoeiwonden beter genezen. Controleer wel of er geen nesten in zitten.
-Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien.
Kuipplanten:

-Geef eenjarige planten in potten en kuipplanten om de veertien dagen mest. Als je de planten in verse potgrond gezet hebt, kun je de eerste 6 weken overslaan.

Gazon:
Het gazon 1 à 2 keer per week maaien.  Je kunt nu de maaimachine op een lagere stand zetten voor een goede groei.
Mei en augustus zijn de twee maanden dat het gras het hardst groeit.

Vijver:
-Vul de vijverplanten aan. Ze slaan nu gemakkelijker aan omdat de temperatuur al wat hoger is.
-Kroos en algen uit de vijver verwijderen.
-Vanaf nu moeten de vissen weer volop bijgevoerd worden. 
De vissen krijgen eetlust als de temperatuur van het water boven de 10 graden komt. 
Zorg er echter wel voor dat al het voer opgegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan te veel in één keer.
-Na de onderhoudsbeurt is het goed om na te gaan of er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan. Let er wel op dat sommige vijverplanten pas eind mei uitlopen.
-Het waterpeil daalt vaak flink in het voorjaar, omdat er bij koude nachten veel water verdampt. Denk dus niet te snel dat de vijver lek is.

 De moestuin:
-Zie voor meer info: De tuinkalender voor de moestuin. 

Overig:
-Geef nieuwe of gescheurde borderplanten voldoende water tot ze zijn aangeslagen. Let ook op dat pas aangeplante heesters, bomen, en hagen niet verdrogen. Sproei liefst ‘s morgens vroeg. Als je ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen (b.v. bij Buxus en Phloxen) veel groter.
-Na half mei (de ijsheiligen, 12, 13 en 14 mei) kunnen eenjarige perkplanten in de volle grond geplant worden. Vaak zie je in mei een zogenaamd bloeigat. De voorjaarsplanten zijn uitgebloeid en de zomerbloeiers zijn nog niet zo ver. Door gebruik van bloeiende eenjarige planten kun je extra kleur in je border brengen.
-Zomerbollen planten. Denk hierbij aan Dahlia, gladiool en lelie. Dahlia’s kun je ook in potten voortrekken zodat ze eerder bloeien.
-Zijn de tulpen uitgebloeid? Dan is het beter om de bloemen eruit te knippen. Zo voorkom je dat er zaad wordt gevormd, iets wat de bol veel energie kost.

Mei is de maand waarin de mollenvrouwtjes hun jongen hebben. Dan hebben ze ook het meeste voedsel nodig. Dus zijn ze erg actief. De kans dat er nu extra veel molshopen in uw tuin verschijnen is daardoor groot.
-Buxusschimmel slaat vooral toe bij warm en vochtig weer Als je bruine plekken ziet, spuiten met Topbuxus Health-mix.
-Als het donker is kun je met een zaklamp op slakkenjacht. Overdag kun je zien welke planten op het menu staan bij de slakken. 
-Zorg dat de planten die wat later blad krijgen ook voldoende ruimte hebben.  Vaak worden deze planten overwoekerd door ‘vroege buren’. Dit zie je b.v. vaak bij Zonnehoed(Echinacea) en Gipskruid(Gypsophila). Let er ook op dat je de border niet zo vol zet dat je niet meer bij de planten kunt komen.