Snoeien:
-Het snoeiwerk staat uitvoerig besproken bij de tuinkalender van maart. Als je bepaalde snoeiwerkzaamheden nog niet gedaan hebt kun je deze in april alsnog uitvoeren.
- Knip winterheide terug na de bloei.
-Grijsbladige heesters kunnen worden teruggesnoeid. Denk aan de lavendel, de heiligenbloem(Santonila), de Russisische lavendel (Perovskia atriplicifolia), Salie(Salvia officinalis) en de kerrieplant (Helichrysum italicum)
-Snoei Forsythia, winterjasmijn(Jasminum nudiflorum), Ribes, Japanse sierkwee en Kerria na de bloei. Zo krijgen de struiken nieuwe takken en een rijkere bloei.
-Het oude blad van varens kun je wegsnoeien.
-De kroon van bolbomen(Acacia, Catalpa) kan tot 15 cm worden teruggesnoeid.
Composthoop:
-Breng rondom borderplanten een laagje compost aan om de structuur van de grond te verbeteren.
Kuipplanten:
-Op warme dagen kunnen de kuipplanten naar buiten. Liefst niet meteen in de volle zon.
Let wel de nachtvorst.
Gazon:
-Na een aantal keren maaien het gazon verticuteren en kale plekken opnieuw inzaaien.
-Het gazon mest geven.
Vijver:
-Na de onderhoudsbeurt in maart is het goed om na te gaan of er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan. Let er wel op dat sommige vijverplanten pas eind mei uitlopen.
-Controleer of de waterlelies niet loszitten. Ze beginnen nu uit te lopen.
De moestuin:
-Zie voor meer info: De tuinkalender voor de moestuin.
Overig:
-Slakken bestrijden zodat de nieuwe blaadjes niet meteen opgegeten worden. In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren. Na 3 weken komen de eitjes uit en zo’n 2 maanden later gaan deze zich weer voortplanten. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
-Zomerbollen planten. Denk hierbij aan Dahlia, gladiool en lelie. Dahlia’s kun je ook in potten voortrekken zodat ze eerder bloeien.
-Bemesting van rozen, hagen en borderplanten.