Snoeien:
-Olijfbomen kunnen gesnoeid worden.
-Loshangende takken van de klimop kunnen nu verwijderd worden.
-Snoei lavendel, heiligenbloem (Santolina), Kerrieplant (Helichrysum italicum) en Artemisia flink terug. Snoei lavendel tot vlak boven het oude hout.
-Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 30 cm
-Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
-In maart is het tijd om de rozen te snoeien. De struikjes in de tuin en de rozen in potten op het terras zijn meestal grootbloemige rozen, trosrozen of lage heesterrozen. Bij deze types mag je gerust alle takken terugsnoeien tot 20 cm. Bij een krachtig groeiende struikroos die best hoog mag worden knip je minder af, ongeveer een derde. Meestal wil je dat het hart van de struik open blijft. Knip daarom bij voorkeur boven een oog dat naar buiten wijst. Ongeveer een centimeter er boven, de tak sterft namelijk meestal een stukje in.
-Bij klimrozen kun je de zijtakken flink terugsnoeien. Snoei de hoofdtakken niet. Deze worden alleen weggeknipt als je de klimroos wilt verjongen.
-Door verjongingssnoei is de omvang van de struikhortensia’s (Hydrangea macrophylla) in toom te houden. Snoei een vierde deel van de goede, oude takken bij de basis weg. Zo wordt de struik in vier jaar vernieuwd. Ook de verwelkte, oude bloemen moeten nu worden weggesnoeid. Doe dat niet te diep, want dan snoei je ook de knoppen voor de nieuwe bloei weg.
-Hortensia’s die op eenjarig hout bloeien, zoals bijvoorbeeld de pluimhortensia, kan men verder terugsnoeien. Als je liever een hogere struik wil, snoei je de klimhortensia niet. Je krijgt dan wel wat kleinere bloemen. Ook de ‘Annabelle’ krijgt kleinere bloemen als je de plant niet te ver terug snoeit. De bloemen vallen dan minder snel om.
-Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en waterstruik (Hydrangea involucrata) hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien niet meer nodig.
Composthoop:
Knip dode stengels van de planten en gooi ze op de composthoop.
Breng rondom borderplanten een laagje compost aan om de structuur van de grond te verbeteren.
Kuipplanten:
Na de winter hebben kuipplanten vaak gerekte stengels en weinig blad. Geef ze een stevige snoeibeurt. Verpot ze daarna in verse potgrond met meststoffen.
Gazon:
-Maai het gras nu het weer begint te groeien, maar stel de maaier de eerste keer wat hoger af.
-Na een aantal keren maaien het gazon verticuteren en kale plekken opnieuw inzaaien.
-Aan het eind van de maand het gazon mest geven.
Vijver:
-De vijver een goede onderhoudsbeurt geven. Alle bladeren verwijderen. De pompen kunnen weer aangezet worden. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver is gewaaid, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.
De moestuin:
Zie voor meer info:
Meer info in de tuinkalender voor de moestuin.
Overig:
-Slakken bestrijden zodat de nieuwe blaadjes niet meteen opgegeten worden. In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren. Na 3 weken komen de eitjes uit en zo’n 2 maanden later gaan deze zich weer voortplanten. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
-Met hogedrukreiniger aanslag op terras verwijderen.
-Onkruid wieden, zodat bv straatgras zich niet kan uitzaaien.
-Winterbescherming(takken, bladeren, vliesdoek) verwijderen.
-Bemesting van rozen, hagen en borderplanten.
-Maart/april is een ideaal tijdstip om de border te verjongen. Deel de planten in stukken. Plant de gezonde delen terug.
-Uitgebloeide narcissen kunnen afgeknipt worden. De energie gaat dan naar de bloembol en niet naar de zaaddoos.
-Bomen en heesters met kluit kunnen nog geplant worden tot het blad uitloopt.
-Deel de kluiten van hosta voor de planten uitlopen.
-De buxus kan in maart voor de eerste keer bespoten worden met Topbuxus Health-mix. Op deze manier kun je vooraf al de buxusschimmel bestrijden.