Meierijstad

Tuinkalenders september

Snoeien:
-Peren en appelboompjes in leivorm kun je nu snoeien. Om de vorm van de boom te houden worden alle eenjarige scheuten tot de hoofdstam teruggesnoeid.
-Eind augustus, begin september is een geschikte tijd voor de tweede snoei van de Taxushaag, coniferenhaag, haagbeuk, liguster, hulst, buxus, beuk. De hagen gaan dan netjes de winter in. Ook de klimophagen kunnen nu gesnoeid worden.
-Als je Buxus spuit tegen de Buxusschimmel of de Buxusmot let er dan op dat je niet voor het snoeien de buxus spuit. Door het snoeien haal je juist de ingespoten delen weer weg.
-De pruim, de kers,  en de perzikenboom kun je snoeien na de oogst. Ook zwarte bessen worden na de oogst gesnoeid. (De besdragende takken terugsnoeien) Doe dit bij voorkeur bij droog weer zodat de snoeiwonden snel opdrogen. Wintersnoei geeft bij deze soorten kans op de ziekte loodglans.
-Berk, notenboom,  en esdoorn kun je nu snoeien in verband met sapstroom.
-Klimhortensia kun je na de bloei terugsnoeien, zodat de klimhortensia niet te breed wordt.
-Snoei de eenjarige uitlopers van blauwe regen in tot ongeveer 20 cm. Dit stimuleert de plant om bloemknoppen aan te leggen.

Kuipplanten:
-Het mesten afbouwen nu de zomer ten einde loopt. Mest met weinig stikstof en veel kalium is nog wel prima. Kalium helpt planten met afharden.
-Hortensia’s en citrusplanten houden niet van kalk, geef ze regenwater.
Kuipplanten kun je nu nog prima snoeien. De plant herstelt zich beter in de buitenlucht dan binnen.

Gazon:
-Maai het gazon in september en oktober niet te kort.
-Als het gazon in augustus nog niet bemest is, kun je dit begin september nog doen.
-September is een goede maand om het gazon op te knappen en kale stukken bij te zaaien.

Vijver:
-Verwijder vallende bladeren zoveel mogelijk uit de vijver.
-De temperatuur van het water daalt. De vissen hebben al minder honger. Komt de temperatuur onder de tien graden, dan helemaal stoppen met voeren.
-Kroos en algen uit de vijver verwijderen.
-Snoei te groot geworden waterplanten terug. Let hierbij op de verhouding drijfplanten en onderwaterplanten. Hanteer de vuistregel dat 2/3 deel van het oppervlaktewater van een vijver open moet zijn zodat de onderwaterplanten voldoende licht krijgen.
-Knip bruine bladeren van waterplanten af. 

De moestuin:
-Zie voor meer info: De tuinkalender voor de moestuin.      

Het vermeerderen van planten(stekken, zaaien, delen)
-Planten die al twee of drie jaar op dezelfde plek staan kun je delen en herplanten om zo de planten te verjongen.
-Groenblijvende vaste planten kun je nu goed planten en verplanten.
-Je kunt nu nog kopstekken nemen van niet winterharde planten.  Plaats om de stek een plastic zakje. Het vochtgehalte blijft hierdoor hoger en ook de temperatuur is wat hoger. Uiteraard niet in de volle zon zetten.
-Zaden verzamelen bij droog weer. 

Overig:
-Steeds vaker zorgen larven van de mineermot voor een vroegtijdige herfst van de paardenkastanje. De poppen overwinteren in het afgevallen blad. Door de afgevallen bladeren uit je tuin te verwijderen zorg je dan ook dat de kans op aantasting volgend jaar kleiner wordt.
-Knip door meeldauw aangetast blad weg en verwijder het blad uit de tuin.
-De beste tijd om kalk te strooien is de nazomer. Werk de kalk lichtjes in met een schoffel. Uiteraard geen kalk strooien bij zuurminnende planten zoals, hortensia’s, rododendrons, Pieris en heide.
-Verhuis tweejarige planten zoals bijvoorbeeld vingerhoedskruid(digitalis) of muurbloem(Erysimum)naar een goede plek
-Bolhortensia’s (hydrangea macrophylla) zijn de meest geschikte hortensia’s om te drogen. Snijd ze af met korte stelen en zet ze in een vaas met een beetje water, zodat ze langzaam verdrogen.
-September is slakkentijd. Als het donker is kun je met een zaklamp op slakkenjacht. Overdag kun je zien welke planten op het menu staan bij de slakken. Vooral bij regenachtig weer is succes verzekerd. Slakken paren meestal in het voor- en najaar.  Iedere slak die je nu wegvangt kan betekenen dat je in het voorjaar 300 eitjes minder hebt.
-Buxusschimmel slaat vooral toe bij warm en vochtig weer Als je bruine plekken ziet, spuiten met Topbuxus Health-mix. Blijf letten op aantasting van buxusmot.  Bij buxusmot zie je dat de blaadjes opgegeten zijn, je ziet nog draadjes i.p.v. blaadjes.Bij buxusschimmel zie je bruine blaadjes. Als je tegen buxusmot spuit is het goed om van middel te wisselen voor een beter resultaat.

-Herfst- en winterbloeiende cyclamen kun je goed onder bomen zetten. Ze kunnen goed tegen de droogte.
-Let bij rozen op aantastingen als sterroetdauw en meeldauw, die zich juist later in het seizoen sterk kunnen uitbreiden. Pluk aangetast blad af en spuit met een middel tegen schimmelaantasting.
-Camelia en rododendron vormen nu de knoppen voor het volgend jaar. Zorg dat ze voldoende water hebben.
-Verhuis vaste planten die niet op een goede plek staan.
-Zorg dat je voor de eerste nachtvorst de voorjaarsbloeiende bollen in de grond hebt zitten. Denk hierbij aan blauwe druifjes, tulpen, narcissen, krokussen en sneeuwklokjes. Plant de bollen 3 keer zo diep als de hoogte van de bol.
-Als je vorstgevoelige kruiden in je tuin hebt, kun je deze voor de vorst in een pot in de keuken zetten.

-Door een kleefband rond de stam van de fruitbomen aan te brengen voorkom je dat de wintermot langs de stam omhoog kruipt. Zo kunnen er geen eitjes afgezet worden en voorkom je dat de rupsen in het voorjaar de bladeren aanvreten.
-Maak nestkastjes alvast schoon.
-Breng een laag compost aan onder de hagen.

terug naar boven