Snoeien:
-Eind augustus is een geschikte tijd voor de tweede snoei van de Taxushaag, coniferenhaag, haagbeuk, liguster, hulst, buxus, beuk. De hagen gaan dan netjes de winter in. Ook de klimophagen kunnen nu gesnoeid worden.
-Als je Buxus spuit tegen de Buxusschimmel of de Buxusmot let er dan op dat je niet voor het snoeien de buxus spuit. Door het snoeien haal je juist de ingespoten delen weer weg.
-De uitgebloeide bloemen van de lavendel snoeien. Dit is een lichte vormsnoei zodat de lavendel netjes de winter ingaat.
-Boven de 25 graden kun je beter niet snoeien.
-De pruim, de kers, en de perzikenboom kun je snoeien na de oogst. Ook zwarte bessen worden na de oogst gesnoeid. (De besdragende takken terugsnoeien) Doe dit bij voorkeur bij droog weer zodat de snoeiwonden snel opdrogen. Wintersnoei geeft bij deze soorten kans op de ziekte loodglans.
-Uitgebloeide bloemen bij rozen verwijderen en snoeien voor een langdurige bloei. Laat vanaf september de natuur haar gang gaan. Zo geniet u het langst van de bloei zonder de herfstbottels mis te lopen.
-Berk, notenboom, en esdoorn kun je nu snoeien in verband met sapstroom.
-Klimhortensia kun je na de bloei terugsnoeien, zodat de klimhortensia niet te breed wordt.
-Snoei de eenjarige uitlopers van blauwe regen in tot ongeveer 20 cm. Dit stimuleert de plant om bloemknoppen aan te leggen.
Kuipplanten:
-Augustus is een geschikte maand om stekken te nemen van kuipplanten.
-Geef eenjarige planten in potten en kuipplanten iedere week mest. Het is verstandig om voor het mesten een vaste dat te nemen. In ‘Gardeners world’ neemt Monty Don de vrijdag als vaste dag (Friday is feeding day)
-Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen uit bakken en potten met eenjarigen.
-Geef potplanten regelmatig water. Let erop dat je geraniums niet te veel water geeft.
-Hortensia’s en citrusplanten houden niet van kalk, geef ze regenwater.
Gazon:
-Het gazon 1 à 2 keer per week maaien.
-Je kunt het gras beter niet maaien als het erg nat is.
-Kom je terug van vakantie en staat het gras hoog. Maai het dan eerst in een hoge maaistand af en daarna nog een keer in de normale maaistand.
-Tijdens droge periodes is het beter niet zo vaak te maaien en het gras niet te kort te houden. (afstellen op 4 cm) Ook is het in droge periodes beter om 's avonds te maaien en toch slechts één keer per week het gras water te geven. Dit om te voorkomen dat de wortels lui worden. Als je een theekopje op het gazon zet, kun je stoppen met sproeien als het kopje half vol is. Sproei nooit het gras in de volle zon. De waterdruppels werken dan als een vergrootglas.
-Als de kleur van het gras minder groen wordt, is het tijd om extra organische mest te geven. Let op de weersvoorspelling. Als het flink regent lost de mest meteen op.
-Zaai kale plekken in het gazon bij.
-Het maaisel kun je ook verspreiden in een dun laagje in het achterste deel van de border tussen de heesters. Dit dient weer als extra voedsel.
Vijver:
-De jonge reigers zijn net uitgevlogen en gaan nu zelf voedsel zoeken. Vooral ’s ochtends en ’s avonds zijn de reigers erg actief. Misschien moet er tijdelijk even een net over.
-Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen meer honger. Wees dus guller met voer. Geef niet meer dan dat de vissen in tien minuten kunnen opeten. Het eten zakt anders naar de bodem en gaat rotten.
-Knip uitgebloeide waterlelies regelmatig weg. Dit stimuleert nieuwe bloemvorming.
-Tijdens de warme maanden verdampt het water snel. Dit kan wel 2,5 cm per dag zijn! Vul de vijver regelmatig bij. Niet te veel in één keer want dan daalt de temperatuur van de vijver te snel.
-Kroos en algen uit de vijver verwijderen.
-Snoei te groot geworden waterplanten terug. Let hierbij op de verhouding drijfplanten en onderwaterplanten. Hanteer de vuistregel dat 2/3 deel van het oppervlaktewater van een vijver open moet zijn zodat de onderwaterplanten voldoende licht krijgen.
-Zet de fontein bij warm weer vooral ’s nachts wat meer aan voor circulatie en extra zuurstof.
De moestuin:
-Zie voor meer info: De tuinkalender voor de moestuin.
Het vermeerderen van planten(stekken, zaaien, delen)
-Zaai op een leeg plekje tweejarigen, zoals duizendschoon, viooltjes, vergeet-me-nietjes en muurbloemen.
-Neem stekken van garanium (Pelargonium), fuchsia, lavendel, oleander, rozemarijn, siernetel en buxus. Buxussnoeisel kunt u gebruiken als stekmateriaal.
-Je kunt uitgebloeide planten delen en opnieuw uitplanten. Doe dit bij regenachtig weer. Geef in het begin veel water.
-Irissen met een wortelstok kunnen worden gescheurd.
Overig:
-Zaden verzamelen
-Bolhortensia’s (hydrangea macrophylla) zijn de meest geschikte hortensia’s om te drogen. Snijd ze af met korte stelen en zet ze in een vaas met een beetje water, zodat ze langzaam verdrogen.
-Als het donker is kun je met een zaklamp op slakkenjacht. Overdag kun je zien welke planten op het menu staan bij de slakken. Vooral bij regenachtig weer is succes verzekerd.
-Sproei liefst ’s morgens vroeg. Als je ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen (b.v. bij buxus en phloxen) veel groter.
-Zorg dat hoge borderplanten op tijd extra steun krijgen, zodat je het omvallen voor bent.
-Bij warm weer verspreiden luizen zich snel. Spuit ze weg met een harde waterstraal.
-Als een hortensia zijn bladeren verliest komt dat gewoonlijk door droogt. De bijnaam luidt niet voor niets ‘waterstruik’: in een droge periode kan de plant kaal worden.
-Buxusschimmel slaat vooral toe bij warm en vochtig weer Als je bruine plekken ziet, spuiten met Topbuxus Health-mix. Blijf letten op aantasting van buxusmot. Bij buxusmot zie je dat de blaadjes opgegeten zijn, je zie nog draadjes i.p.v. blaadjes. Bij buxusschimmel zie je bruine blaadjes.
-Let erop dat je buxusbollen in pot regelmatig water geeft. De ronde vorm fungeert als een soort paraplu waardoor de wortels weinig water krijgen.
-Als de tomaten beginnen te rijpen moet je niet te veel water geven. Anders is de kans groot dat de vruchten te snel groeien en dan barsten de tomaten open. Geef je weer te weinig water dan heb je kans op neusrot. Dit zijn bruine vlekken onderaan de vruchten.
-Let bij rozen op aantastingen als sterroetdauw en meeldauw, die zich juist later in het seizoen sterk kunnen uitbreiden. Pluk aangetast blad af en spuit met een middel tegen schimmelaantasting.
-Warme zomerdagen eindigen vaak met onweer. Bind topzware dahlia’s en hoge borderplanten nog even aan of zet er een boogje voor, zodat ze bij een stortbui niet omvallen
-Wilt u een pruimenboom, kers of sierkers in model brengen, snoei hem dan in juli of augustus. Wintersnoei geeft bij deze soorten namelijk kans op de ziekte loodglans.
-Houd de eenjarigen in potten en bakken mooi door af en toe de uitgebloeide bloemetjes eruit te halen.
-Je kunt bloembollen die in de herfst bloeien nu planten b.v. cyclamen en herfsttijloos(Colchicum)