XenTari® is een biologische insecticide op basis van de Bacillus thuringiensis ssp Aizawai. XenTari combineert de selectieve bestrijding van rupsen met een eenvoudig gebruik.
Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen. Ideaal 1 liter water voor 1 gram XenTari. Het mengsel met een plantenspuit met hoge druk over alle blaadjes van de planten sproeien. Behandel ook de onderzijde van de blaadjes en de blaadjes in de kern van de plant.
De rupsen eten van de blaadjes die met XenTari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk.
Hoewel het enkele dagen kan duren voor de rups sterft is XenTari zeer efficient en effectief. 1 à 2 uur na de opname van XenTari door de rups stopt de rupsenvraat en dus de schade aan de buxus.
Het is een biologisch middel dat niet schadelijk is voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups, zoals sluipwespen en -vliegen, bijen en mijten, worden niet door het middel aangetast.
• Toepassen bij een temperatuur vanaf 15° C • In de regel wordt tussen 1 en 2 weken later een tweede behandeling uitgevoerd om de rupsenplaag te stoppen.
Voor meer informatie en waar je het kunt krijgen:
Intratuin Veghel www.intratuin.nl
Heuvel 11
5463XB Veghel
tel +31 (0) 413 35 08 16
fax +31 (0) 413 3 762 36
De buxusmot komt sinds 2007 in Zuidwest-Duitsland en Nederland voor en is sindsdien verder verspreid over Europa. Buxusmot is te herkennen aan half doorschijnende witte vleugels, met een donker bruine rand. De spanwijdte van een buxusmot is ca. 4 cm. De rupsen worden zo’n 4 cm lang , hebben een fel groene kleur met zwarte stippen en een patroon van zwarte en lichte lengte strepen. Als de rups gaat verpoppen, is deze eerst fel groen met donkere strepen en vlekken en verkleurt later naar crèmekleurig en bruin. Een buxusmot kan tussen mei en september 2 tot 3 generaties hebben en kan zich tot wel 10 km verspreiden.
De buxusmot legt de eieren in het blad en de rupsen vreten zich een weg naar buiten. De plant kan hierdoor al het blad verliezen. Er kunnen 4 generaties per jaar voorkomen. De beestjes overwinteren als jonge rups van 5-10 millimeter grootte in een spinseltje. Als die jonge rupsen nu worden bestreden wordt een nieuwe aantasting tegengegaan. Aantasting is te herkennen aan dode bladeren, kale takken en spinsels.
Bestrijding van de buxusmot kan door een bespuiting met XenTari (Bacillus thuringiensis), RUNNER (methoxyfenozide), of Decis (deltamethrin). Alleen XenTari heeft een toelating in openbaar groen en sierbeplanting.