Meierijstad

Tuinkalender februari

Snoeien:
-De meeste bladverliezende bomen en heesters kunt je nu snoeien als het niet vriest. Na half januari oppassen met het snoeien van de Berk (Betula), Esdoorn (Acer) , Kastanje (Aesculus), Walnoot (Juglans) en de Druif (Vitis). De sapstroom komt alweer op gang. Zou je nu snoeien dan gaan ze bloeden.

-Wintersnoei blauwe regen, snoei de zijtwijgen tot ongeveer 10 à 15 cm. Deze voorjaarssnoei bevordert bij Wisteria de bloemknopvorming voor het komende voorjaar.

-Bij fruitbomen kun je als het niet vriest en bij voorkeur voor eind februari

de kroon open snoeien zodat het centrum voldoende zon en lucht krijgt. Dit geldt niet bij steenvruchten (pruim, kers, perzik enz.) in verband met de kans op loodglansaantasting. Die soorten kunt u het beste direct na de oogst snoeien of wat later in het voorjaar als het blad begint uit te lopen.

-De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.

De winterbloeiende struikheide (Erica's) en de winterbloeiende jasmijn mogen na de bloei worden teruggesnoeid. Na het snoeien kunnen deze planten een lichte bemesting goed gebruiken

Composthoop:
-Gooi rottende bladeren op de composthoop.

-Zet de composthoop nog een keer om zodat deze los en luchtig is waardoor het composteringsproces sneller verloopt.

Kuipplanten:
-Pak potten met planten bij strenge vorst in met bubbeltjesplastic, om bevriezen van pot en wortelkluit te voorkomen.

-Kijk kuipplanten geregeld na op luis en behandel ze indien nodig, want in een kleine ruimte kan een plaag zich snel uitbreiden.

-De kans bestaat dat planten in de winterberging uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven. Kuipplanten mogen af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen.

Gazon:
-Strooi  als het niet vriest een laagje kalk over het gazon, dat helpt om verzuring tegen te gaan en de bodemstructuur te verbeteren.
-Loop niet over een bevroren of besneeuwd gazon, dit kan lelijke plekken veroorzaken. die pas tijdens het komende groeiseizoen verschijnen.

Vijver:
-Als er sneeuw op de dichtgevroren vijver ligt krijgen vijverplanten geen licht. Maak het ijs deels sneeuwvrij.

-Zorg dat schadelijk gassen uit de vijver kunnen ontsnappen door een ijsvrijhouder of luchtpompje te gebruiken.

Takken en bollen in de bloei trekken:
-Takken in de bloei trekken. Het moet buiten wel eerst een tijdje flink koud geweest zijn. Probeer het eens met de takken van kornoelje (Cornus mas), schijnhazelaar (Corylopsis), hazelaar (Corylus avellana), forsythia, Fothergilla, beverboom (Magnolia stellata) en het amandelboompje (Prunus triloba).

-Narcissen, hyacinten, tulpen, en krokusjes kunt u in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn. 

Overig:
-Gladde paden? Strooi liever zand dan zout, dat is beter voor de planten.

-Controleer de zomerbollen geregeld op rot en gooi beschimmelde bollen weg. Benevel ook losse dahliaknollen als die erg indrogen.

-Bomen en hagen met blote wortel of kluit en planten in pot kunt u bij vorstvrij weer uitplanten (nachtvorst is géén probleem) Pas aangeplante bomen kunnen na strenge vorst omhoog komen. Controleer ze regelmatig en duw terug aan indien nodig.

-Het is een goed moment om nog winterstekken te nemen van Ribes, Forsythia, sering, Deutzia, en Salix.

-Hortensia's zijn blij met een extra laagje turf.

-Onkruid kan reeds opschieten, wieden is aan te raden

-Bruine halmen van siergrassen kunnen eind februari bij vorstvrij weer afgeknipt worden.

-De pollen van sneeuwklokjes zijn na een paar jaar groot genoeg om te delen en over de tuin te verdelen.

-Rond februari komen de voorjaarsbollen weer boven de grond. Geef bollen die lang op dezelfde plek staan dan wat organische mest (gedroogde koemest)

-Waarschijnlijk bloeit de Helleborus al in je tuin. De prachtbloemen en het prille, jonge blad komen beter uit, als je al het oude blad nu afknipt. Het voorkomt meteen schimmelvorming op de bladeren.