Meierijstad

Rotsplantjes in bakjes of kuipen

Deze informatie is naar aanleiding van mijn eigen ervaringen en ondervindingen met rotsplantjes in bakjes, emmers en kuipen. 
*Verschil met plantjes die in bakken en niet in een rotstuin staan, is dat ze niet in of tussen de stenen staan maar in de grond 
*Bij plantjes in bakjes is het gemakkelijker om plantjes te verplanten of nieuwe te zetten omdat je een nieuw plantgaatje kunt maken in de grond, en eventueel de grond op kunt hogen. 
*Bakken moeten diep genoeg zijn. 
*Bakjes worden gevuld met potgrond gemengd met cactusgrond en vijvergrind. Bij luchtigere grond groeien de plantjes harder maar kleinere plantjes geeft een mooier resultaat. 

*Ophogen is na een aantal jaren nodig, het is niet mooi als ze een paar centimeter onder de rand van de bak staan. Naar gelang wat je zelf mooi vindt kan je de bovenkant iets bol laten lopen b.v. bij een emmer of gewoon plat. 
*Na het planten wordt de grond afgedekt met split of grind met hier en daar stenen er tussen waar de plantjes tegen aan of over heen kunnen groeien, zo kun je een minituintje creëren. 

*Plantjes die droger moeten staan iets grotere stenen of flink grind rondom leggen zodat de blaadjes niet de natte grond raken. Als ze de grond te nat wordt een potje op zijn kop over het plantje zetten. 
*Een slabgarden of een rotsachtige steen wordt op een andere manier met rotsplantjes aangeplant. De steen op zich vormt al een soort landschapje waar je in de gaatjes van de stenen plantjes zet. 

*Heel belangrijk bij een slabgarden of steen is in een droge periode ligt over de plantjes te broezen ze kunnen geen water uit de steen halen. *Een conifeertje wat te groot wordt kun je van onder af op knippen zodat het op stam komt te staan. *Een andere mogelijkheid is als het vertakt is, dus meerdere stammetjes heeft te splitsen b.v. in drie kroontjes die worden gevormd door middel van een draadje die om de stammetjes wordt gebonden. *Boompjes die in een kuip groeien kun je klein houden door af en toe de wortels rond de plant met een klein schopje door te steken.

Veronica kemulariae - Ereprijs
Wordt soms als een synoniem beschouwd van Veronica gentianoïdes maar de rozetten zijn kleiner en staan korter op elkaar zodanig dat ze een dichte mat vormen.
Het is een vaste plant met gladde vlezige bladeren. In het voorjaar verschijnen ranke bloemstengels bezet met prachtige lichtblauwe bloemen.
Hoogte: 10-20 cm
Bloeimaand: April, Mei, Juni.
Bladkleur: groen, bladhoudend in de winter
Standplaats: Zon, halfschaduw
Kenmerk: Bodembedekker, rotsplant.

Veel succes 

Rozannie Peerenboom                     terug naar boven