Meierijstad

2-9-2018 Dagexcursie 2 tuinbezoeken

1ste tuin:
De tuin “De RAKELHOEVE
” is een landschappelijke tuin van 8000m2 en ligt bij een langgevelboerderij uit 1910 in het buitengebied van Middelbeers. Er zijn vele ronde borders met een grote verscheidenheid aan heesters, vaste planten en bomen en de verschillende terrassen en zitjes maken het er fijn te vertoeven. Er is ook een uitgebreide moestuin waarin vele bessenstruiken en allerlei soorten groenten. Opvallend is de grote iep die het middelpunt van de tuin vormt.

meer foto's

2de Tuin:   
De tuin "GROENHOVEN" ligt verscholen achter een haag en leilinden. De voortuin en oprit zijn onlangs nieuw aangelegd en geven een voorproefje van wat er achter, als je door de tuinpoort gaat, te zien zal zijn. Hoge bomen omlijsten de tuin, aangelegd in strakke lijnen en met mooie materialen.

Het meest opvallende is het rietgedekte tuinhuis omringd door lavendel en in de schaduw van een flinke Catalpa in het midden van de tuin staat te pronken. Als je verder de tuin inloopt ontdek je overal stille zitplekjes, geurende bloemen en mooie borders. Op diverse plekken staan - soms een beetje verscholen - mooie beelden. Albert en Janneke hebben er voor gekozen hun tuin te laten ontwerpen, maar ze onderhouden hun tuin zelf met veel liefde en plezier.

meer foto's

22-8-2018 Fietstocht tuinclub naar een prachtige tuin in Odiliapeel

Deze grote tuin is ontworpen door een tuinarchitect en aangelegd door een hovenier. Voor het huis staat een statige rij leibomen met veel hagen. In de achtertuin nemen een aantal dak platanen een prominente plaats in. Verder is er gewerkt met taxuszuilen, veel buxusbollen en haagjes. De verschillende vakken zijn gevuld met vaste planten, grassen en lavendel. Tegen een monumentale muur begroeid met een blauwe regen hangen veel vogelkastjes. Er zijn overal in de tuin zitjes gecreëerd. In de hoek van de tuin staan diverse heesters en bomen met in één boom zelfs een boomhut. Een groot gazon maakt de tuin overzichtelijk en het flinke terras achter het huis nodigt uit om vandaar de tuin te bewonderen. 

meer foto's 

1-7-2018 Dagexcursie naar een tuin en een kwekerij in de Betuwe

1ste tuin
De aanleg van de “Bijentuin” is begonnen in 1982. Met de komst van de bijen tien jaar later werden er steeds meer planten gebruikt die dienen als bron voor voedsel voor de bijen. In het voorjaar zijn er o.a. krokussen, de Helleborus en kronkelhazelaar die de bijen uit hun kasten lokken. De totale bloementuin is ongeveer 3000 m2 groot. In de bosstrook is een looppad en hier loop je onder o.a. wilgen, vuilbomen, acacia, linde en tamme kastanje. In de kikkerpoel bloeien waterviolieren. Daarnaast is er een moestuin en telen de eigenaars hun eigen fruit en ze serveren eigen gemaakte fruitsappen. Kortom: de hele tuin is er op gericht om vooral heel aantrekkelijk te zijn voor de insecten, zoals de honingbij, de vele hommels, wilde bijen en vlinders.
Een leuke website http://www.drachtplanten.nl/ 

meer foto's

2de Tuin
Op de kwekerij van Dicky Schipper 
vind je veel bijzondere eenjarige- en vaste planten. Alle eenjarige planten kweekt ze zelf op. Daarnaast is er een nog jonge tuin, aangelegd met een grote collectie niet alledaagse planten, een collectie van 95 verschillende Agapanthussen, veel Salvia’s en veel Dahlia’s.  Op de kwekerij van Dicky Schipper vind je veel bijzondere eenjarige- en vaste planten. Alle eenjarige planten kweekt ze zelf op. Daarnaast is er een nog jonge tuin, aangelegd met een grote collectie niet alledaagse planten, een collectie van 95 verschillende Agapanthussen, veel Salvia’s en veel Dahlia’s. 

meer foto's

20-6-2018 Avond tuin bezoek “Weidezicht” van Helma en John Janssen Maassen

Tuin “Weidezicht” van Helma en John Janssen Maassen,
Een sfeervolle, door de bewoners zelf ontworpen tuin met een groot assortiment aan planten. Vanuit de tuin met strakke borders en nostalgische elementen hebt u zicht op een glooiende wei. In de tuin staan bijenkasten en daarom vind je hier veel vlinder- en bijen-minnende planten en heesters. 

meer foto's

26-5-2018 Tuinbezoek Het Mesenhof van Marion en Eddy Vermeesen in Bergeijk.

De tuin “de Mesenhof” van 2800 m2 is helemaal zelf ontworpen door het echtpaar Vermeesen. Doordat de tuin uit verschillende delen bestaat en dus niet alles in een oogopslag te zien is, nodigt de tuin u uit tot een gevarieerde wandeling. Vanuit diverse punten heeft u een mooi zicht op de fraaie kerk van dorpskern ’t Loo- Bergeijk. In de tuin bevinden zich verschillende borders op kleur, zoals een blauw-crème border, een bordeaux-grijze border een “hot”-border. Achter in de tuin ligt een schitterende natuurvijver met mooie randbeplanting en vele soorten vis. Tijdens uw wandeling komt u twee nostalgische muren tegen met daartussen verzonken in de grond een Engels aandoende kas. Bijzonder vermeldenswaard is hun flinke collectie Irissen en Hemerocallis (daglelies). We krijgen zeer zeker ook een rondleiding met veel informatie over hun tuin en de gebruikte planten door het heel enthousiaste echtpaar.

meer foto's

11-4-2018 Tuin De Lievendael van Peter en Gerdy Weijnen

We bezoeken deze middag een tuin van 5 ha. met een bijzondere belangstelling voor de bollen. Langs een oprijlaan met linden kom je op een NSW (Natuurschoon Wet) landgoed met een 300 jaar oude boerderij. Naast de landschappelijke beplanting is er een tuingedeelte van 3000m2 , bestaande uit een cottagetuin, een moestuin, een grote natuurvijver en veel rododendrons, waardoor het hele terrein omringd wordt. Het vroege voorjaar is bijzonder door 15 000 bollen! De lengte aan hagen in en om de tuin bedraagt 800m. Discreet staat keramiek opgesteld en dit is een liefhebberij van de vrouw des huizes. Een kleine indruk van deze middag voor.

meer foto's                  terug naar boven