Meierijstad

26-9-2018 Wandeling met Bart van Sleeuwen in de Landschapstuin Peelrust van Antoon en Ellie van Beusekom in Odiliapeel

De grote tuin van Ellie en Anton van Beusekom van ruim 3.5 hectare is in fases aangelegd en je kunt aan alles aflezen dat de natuur hun grote hobby is.

In 2004 werd samen met Brabants Landschap een tuin ontworpen met een poel en verschillende singels. Op totaal 5000 m² hebben ze ruim 1100 bomen, planten en struiken geplant. In 2010, toen alle schapen weg waren, hebben ze de tweede tuin aangelegd met ruim 2100 planten, struiken en bomen. 

Ter nagedachtenis aan overleden ouders hebben ze de tuinen namen gegeven. Zo heeft de eerste tuin de naam Geradustuin gekregen met daarin de Gerritpoel. De nieuw aangelegde tuin kreeg de naam Mariatuin met daarin de Mariepoel. Tussen de twee tuinen liggen de Akkerlaan, de fruitweide, de speelweide en de twee moestuinen.

Er lag nog een stuk grond van ruim 13.000 m2 en daar moest natuurlijk ook iets mee gebeuren. Jarenlang werd het bewerkt door anderen maar omdat die er mee wilden stoppen besloten ze dit stuk ook maar aan te pakken. In 2015 werd hiervan in samenwerking met Brabants Landschap, de Provincie, gemeente Uden en de Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden iets heel moois gemaakt. Allereerst gingen er ruim 700 bomen, stuiken en planten de grond in. Op de nationale boomplantdagen kwamen 19 kinderen van Basisschool den Dijk hun steentje bijdragen en plantten gezamenlijk meer dan 500 bomen, planten en struiken. Zo was een heel klein stukje Peellandschap weer terug gebracht naar Odiliapeel met een ven, heide, bomen, struiken en planten uit de streek en een uitgestrekte weide voor de Ouessant schapen. En nu laten ze de natuur z’n gang  gaan….. 

meer foto's 

19-4-2018 Wandeling met Bart van Sleeuwen in het Educatief Natuur Centrum

Voorjaarswandeling met Bart van Sleeuwen in het Educatief Natuur Centrum  

We gaan wandelen in de Perekker in Boekel onder leiding van Bart van Sleeuwen, geboren en getogen in Boekel en van beroep hovenier. Zijn hobby is natuur in zijn algemeenheid en door de jaren heen heeft hij grote kennis opgedaan over bomen, struiken, wilde bloemen, vogels en al wat er om ons groeit en bloeit. Graag vertelt hij hierover om de mensen te laten meegenieten van al wat er om ons heen gebeurt. Ook vertelt hij over dingen in de natuur die te maken hebben met geloof en/of levensopvattingen, over het ontstaan van de aarde, over de weersverschijnselen en zeker over zijn grote interesse, de Peelrandbreuk, die hier ter plaatse zeer zichtbaar is. Je steekt ongetwijfeld wat op als je met hem op stap te gaat. 

De naam Perekker is afgeleid van de Peelakkers, een gebied dat ligt op de rand van de peel en boven op de Peelrandbreuk. In dit gebied is duidelijk het verschil in de hoog gelegen natte grond en de lager gelegen droge grond te zien. Dit geeft ook grote verschillen in plantengroei, soorten van planten en bomen en in de gevoelstemperatuur. Opvallend is ter plaatse het bruine water dat in de winter niet bevriest. Er is in dit kleine gebied veel te zien en waar te nemen en het is zeker de moeite waard om ook in het voorjaar er opnieuw te gaan wandelen. 

meer foto's                      terug naar boven