Nieuwsbrief Tuinclub

Secretariaat: Mw. A. Weterings
Email: ae.weterings(at)planet.nl

juni-juli 2018
Beste leden, Hierbij de informatie over onze laatste twee activiteiten van ons voorjaar programma.

Avond bezoek aan een tuin in Overloon

Datum: woensdagavond 20 juni

Adres: tuin “Weidezicht” van Helma en John Janssen Maassen,
             Rondweg 1b
             5825 HT Overloon

Vertrek 18.30 uur vanaf de carpoolplaats, Rembrandtlaan in Veghel.
Entreekosten zijn € 6.-, incl. koffie / thee met een stuk vlaai.
Een sfeervolle, door de bewoners zelf ontworpen tuin met een groot assortiment aan planten. Vanuit de tuin met strakke borders en nostalgische elementen hebt u zicht op een glooiende wei. In de tuin staan bijenkasten en daarom vind je hier veel vlinder- en bijen-minnende planten en heesters.

Dagexcursie naar twee tuinen en een kwekerij in de Betuwe

Datum: zondag 1 juli
Adressen:
* Tuin “Huis ten Halve” van Susanne Wolthaar,
Nedereindsestraat 39
4041 XE Kesteren

* “De Bijentuin” van Dick en Corrie van der Zande,
Aalsdijk 10
4115 LN Asch

* Kwekerij Dicky Schipper,
Essenbos 8
4021 CG Maurik

Vertrek 9.30 uur vanaf de carpoolplaats, Rembrandtlaan in Veghel

De eerste tuin “Huis ten Halve” is gelegen aan een doorgaande weg halverwege Kesteren en Lienden en is een voormalige koetsen wisselplaats. Dit is nog zichtbaar aan de grote inrijpoorten van de boerderij uit 1849. Achter het huis ligt een siertuin gedomineerd door een grote magnolia. Er is een natuurlijke zwemvijver en er zijn veel hagen aangeplant die beschutting geven aan vogels en vlinders. De tuin gaat over in een ouderwetse bongerd waar vrede banen gemaaid zijn in het hoge gras. De bongerd bestaat uit ruim 100 oude hoogstambomen van verschillende rassen kersen, pruimen, peren en appels. Er is verder een moestuin, een bessentuin en een bijenstal. Er wordt nadrukkelijk geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
Entree is € 1.- en de koffie/thee met iets lekkers kost € 2.-

De aanleg van de “Bijentuin” is begonnen in 1982. Met de komst van de bijen tien jaar later werden er steeds meer planten gebruikt die dienen als bron voor voedsel voor de bijen. In het voorjaar zijn er o.a. krokussen, de Helleborus en kronkelhazelaar die de bijen uit hun kasten lokken. De totale bloementuin is ongeveer 3000 m2 groot. In de bosstrook is een looppad en hier loop je onder o.a. wilgen, vuilbomen, acacia, linde en tamme kastanje. In de kikkerpoel bloeien waterviolieren. Daarnaast is er een moestuin en telen de eigenaars hun eigen fruit en ze serveren eigen gemaakte fruitsappen. Kortom: de hele tuin is er op gericht om vooral heel aantrekkelijk te zijn voor de insecten, zoals de honingbij, de vele hommels, wilde bijen en vlinders.
Entree is € 5.-, incl. koffie/ thee

Op de kwekerij van Dicky Schipper vind je veel bijzondere eenjarige- en vaste planten. Alle eenjarige planten kweekt ze zelf op. Daarnaast is er een nog jonge tuin, aangelegd met een grote collectie niet alledaagse planten, een collectie van 95 verschillende Agapanthussen, veel Salvia’s en veel Dahlia’s.

Met vriendelijke groeten,
Rozannie, Annemarie, Marian en Annelies

Hieronder leuke foto's van de laatste activiteiten van de Tuinclub

20-6-2018 Bezoek aan tuin Weidezicht van Helma en John Janssen Maassen in Overloon
Tuinbezoek Het Mesenhof van Marion en Eddy Vermeesen in Bergeijk.
voorjaarsruilbeurs bij Annie en Jo Ketelaars
Tuin De Lievendael van Peter en Gerdy Weijnen