Activiteiten & Actueel

Nieuwsbrief Tuinclub

 

       Secretariaat: Mw. A. Weterings
       Email: ae.weterings(at)planet.nl
       Tel.: 0413-362799 

26 sept. 2018 najaar wandeling en 17 okt. 2018 najaar ruilbeurs

Beste leden,                                                                                 September 2018

Het is gewoon verbazingwekkend hoe snel planten zich weer herstellen na een lange droogte. Mijn tuin zag er echt gestrest uit en enkele planten hebben inderdaad het loodje gelegd. Maar de rest is weer opgeveerd en zelfs het gras is na een goede mestbeurt (wat deze nu zéker nodig heeft) al weer best groen. De tuin ziet er in ieder geval heel mooi uit en er bloeit van alles. Sommige planten, zoals de hoge dieppaarse Vernonia, zijn wat eerder uitgebloeid, dat wel. Maar er zijn ook planten die zich niet laten opjagen en hun vaste bloeitijd ondanks alles handhaven, zoals de hoge herfstasters en de nieuwe rode chrysant die ik vorig jaar heb gekocht. Dus er valt nog genoeg te genieten.

Wandeling in een najaar tuin met Bart van Sleeuwen


 "Voor alle Groei & Bloei leden"
Datum: woensdagmiddag 26 september
Adres: Ellie en Anton van Beusekom,
            Lorkenweg 4a 5409 TK Odiliapeel 
Aanvang wandeling : 14.00 uur  
Vervoer op eigen gelegenheid. 


Bart weet enorm veel te vertellen over alles wat er groeit en bloeit en dit keer heeft hij voor ons een landschapstuintuin uitgezocht in Odiliapeel waar hij met ons wil gaan wandelen.

De grote tuin van Ellie en Anton van Beusekom van ruim 3.5 hectare is in fases aangelegd en je kunt aan alles aflezen dat de natuur hun grote hobby is.

In 2004 werd samen met Brabants Landschap een tuin ontworpen met een poel en verschillende singels. Op totaal 5000 m² hebben ze ruim 1100 bomen, planten en struiken geplant. In 2010, toen alle schapen weg waren, hebben ze de tweede tuin aangelegd met ruim 2100 planten, struiken en bomen. 

Ter nagedachtenis aan overleden ouders hebben ze de tuinen namen gegeven. Zo heeft de eerste tuin de naam Geradustuin gekregen met daarin de Gerritpoel. De nieuw aangelegde tuin kreeg de naam Mariatuin met daarin de Mariepoel. Tussen de twee tuinen liggen de Akkerlaan, de fruitweide, de speelweide en de twee moestuinen.

 

Er lag nog een stuk grond van ruim 13.000 m2 en daar moest natuurlijk ook iets mee gebeuren. Jarenlang werd het bewerkt door anderen maar omdat die er mee wilden stoppen besloten ze dit stuk ook maar aan te pakken. In 2015 werd hiervan in samenwerking met Brabants Landschap, de 

 

Provincie, gemeente Uden en de Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden iets heel moois gemaakt. Allereerst gingen er ruim 700 bomen, stuiken en planten de grond in. Op de nationale boomplantdagen kwamen 19 kinderen van Basisschool den Dijk hun steentje bijdragen en plantten gezamenlijk meer dan 500 bomen, planten en struiken. Zo was een heel klein stukje Peellandschap weer terug gebracht naar Odiliapeel met een ven, heide, bomen, struiken en planten uit de streek en een uitgestrekte weide voor de Ouessant schapen. En nu laten ze de natuur z’n gang  gaan….. 
De entree van de tuin is € 2.50, inclusief het kopje koffie / thee dat we na afloop van de wandeling ter plaatse drinken.  

 

Najaar ruilbeurs bij Rozannie Peerenboom


"Alleen voor tuinclubleden"
Datum: woensdagmiddag 17 oktober
Adres: Goordonksedijk 10
            5464 TE Mariaheide 
Aanvang: 14.00 uur
vervoer op eigen gelegenheid.
!!! a
uto’s niet parkeren op de oprit maar aan de overkant van de weg op het gras van de kwekerij of in de zandweg.

 

Rozannie schrijft over haar tuin:

Inmiddels is onze tuin door veel leden al diverse keren bezocht; een beschrijving van de tuin kan ik daarom wel achterwege laten……

Vandaar een stukje over hoe de vaste planten heestertuin er nog uit zal zien tijdens de ruilbeurs half oktober. Na de hittegolven van afgelopen zomer, met het vele beregenen om de tuin overeind te houden, kwamen eindelijk de onweersbuien met gelukkig heel veel regen! Er voltrok zich een klein wonder: veel zomerbloeiers die door de droogte niet of nauwelijks bloeiden of al terug geknipt waren kwamen weer tot leven en zorgden voor een ongelooflijke kleurenpracht. Ook de bladplanten lieten zich van de fleurigste kant zien. Tijdens de zeer druk bezochte opentuin dag van Groei en Bloei mochten we dan ook veel complimenten in ontvangst nemen; ook werd er geschreven in mijn gastenboek dat er aandacht was voor de bezoekers. De zeer geslaagde tuinenreis met Groei en Bloei Echt die ik onlangs maakte bracht me bij veel vooraanstaande kwekers met de mooiste variëteiten in planten. Ook de tuinen die we bezochten waren toptuinen die me veel inspiratie op leverden.

De vele gekochte aanwinsten zijn inmiddels geplant, waaronder de wintergroene Euphorbia in diverse soorten, echt mijn favoriete plant.

Genoeg te bewonderen dus tijdens deze ruilbeurs!

 

Zoals de voorgaande keer vragen we u om de meegebrachte ruilwaar op de aangegeven plek “Te Ruilen Planten” te zetten. Vervolgens is er gelegenheid om door de tuin van Rozannie en Ad te wandelen en een kopje koffie te drinken. Ondertussen kunt u ook alle ruilplanten bekijken en om bijzonderheden vragen. Daarom het verzoek om bij uw ruilplanten een kaartje met uw naam te zetten zodat belangstellenden kunnen zien aan wie vragen over de te ruilen plant(-en) gesteld kunnen worden.

*  Het echte ruilen gaat van start na een seintje van onze voorzitster Rozannie. 

*  Allereerst komen de leden aan de beurt die zelf te ruilen planten hebben meegebracht. Om verwarring te voorkomen zet u de geruilde planten na het ruilen op de aangegeven plek “Geruilde Planten”. 

*  Als er dan nog planten niet geruild zijn, dan kunnen de overige leden in overleg met de gulle gever zich over deze planten ontfermen.

*  We vragen om de planten zoveel mogelijk op te potten en van naam te voorzien. En wordt er iets niet geruild, neem het dan alstublieft weer mee terug naar huis.

*  En wat valt er te ruilen? Vaste planten, kamerplanten, stekken, zaad, potten of tuintijdschriften…. Eigenlijk alles waarvan verondersteld mag worden dat een ander lid er nog plezier van kan hebben.

 

Nieuwe Tuinclubleden…….Van Harte Welkom

Arnold en Milly van Gessel,  in Keldonk

 

Met vriendelijke groeten,

Rozannie, Annemarie, Marian en Annelies

meer

Hieronder leuke foto's van de laatste activiteiten van de Tuinclub

De tuin De Rakelhoeve
De tuin Groenhoven
Fietstocht
De kwekerij en tuin van Dicky Schipper
De Codibij Bijentuin van Dick en Corrie vd Zande
20-6-2018 Bezoek aan tuin Weidezicht van Helma en John Janssen Maassen in Overloon
Tuinbezoek Het Mesenhof van Marion en Eddy Vermeesen in Bergeijk.
voorjaarsruilbeurs bij Annie en Jo Ketelaars
Tuin De Lievendael van Peter en Gerdy Weijnen
Lezing "Fleurige onderhoudsarme beplantingssystemen" door Laurens Lageschaar
30-1-2018 ledenavond tuinclub
23
Sep
Volkstuin: late groeiers en bloeiers
22
Sep
De Styrax een vergeten of…