Activiteiten & Actueel

Nieuwsbrief Tuinclub

 

       Secretariaat: Mw. A. Weterings          
       Email: ae.weterings(at)planet.nl             
       Tel. 0413-362799 

                                                                                            april 2018
Beste leden,

           Naarmate april vordert en de warmte toeneemt, komt ook de langverwachte overvloed op gang. Zomers warm kan het zijn, mijn huid vangt iedere zonnestraal. De vaste planten stuiven naar boven als een zee van groene golven die komen aanrollen over de zwarte aarde. Er is een toenemend gezoem, gefluit en gezang. Je hoort het graven, lopen, schuifelen, het knispert en knappert bij het grote gezamenlijke eetfestijn. Er is het wonderlijk gebrom van kleine gazen vleugeltjes naast het strakke zwiepen van grote slagpennen. In april mengt dit alles zich tot het onweerstaanbare geluid van groei.

                                                                      Uit ‘Rozenijs & Ridderspoor’ door Hanne Cannegieter

Middag excursie naar tuin “De Lievendael” van Peter en Gerdy Weijnen

Datum: woensdagmiddag 11 april
Adres: Tolschestraat 48 5563 TD Velp (bij Grave). Ingang tuin Schotschestraat.

à Vanaf de N324 bij het ABC restaurant Velp linksaf (= Tolschestraat) Deze weg afrijden tot een driesprong en hier weer linksaf (=Schotschestraat). De Ingang van de tuin is aan de Schotschestraat bij een bord na 200 meter aan de linkerkant; hek door en bij bord opnieuw aan de linkerkant het pad inslaan en dan loopt u rechtstreeks de tuin in.

Vertrek 13.30 uur vanaf de carpoolplaats aan de Rembrandtlaan 
We bezoeken deze middag een tuin van 5 ha. met een bijzondere belangstelling voor de bollen. Langs een oprijlaan met linden kom je op een NSW (Natuurschoon Wet) landgoed met een 300 jaar oude boerderij. Naast de landschappelijke beplanting is er een tuingedeelte van 3000m2, bestaande uit een cottagetuin, een moestuin, een grote natuurvijver en veel rododendrons, waardoor het hele terrein omringd wordt. Het vroege voorjaar is bijzonder door 15 000 bollen! De lengte aan hagen in en om de tuin bedraagt 800m. Discreet staat keramiek opgesteld en dit is een liefhebberij van de vrouw des huizes. 
à Entree is € 5.- inclusief koffie/thee/ lekkernij en een rondleiding.


Voorjaar wandeling met Bart van Sleeuwen in het Educatief Natuur Centrum
Datum: donderdagmiddag 19 april
Adres: “de Perekker “, Mezenlaan 22 5427 SL in Boekel
Verzamelen en vertrek 13.30 uur vanaf het kerkplein in Erp

We gaan wandelen in de Perekker in Boekel onder leiding van Bart van Sleeuwen, geboren en getogen in Boekel en van beroep hovenier. Zijn hobby is natuur in zijn algemeenheid en door de jaren heen heeft hij grote kennis opgedaan over bomen, struiken, wilde bloemen, vogels en al wat er om ons groeit en bloeit. Graag vertelt hij hierover om de mensen te laten meegenieten van al wat er om ons heen gebeurt. Ook vertelt hij over dingen in de natuur die te maken hebben met geloof en/of levensopvattingen, over het ontstaan van de aarde, over de weersverschijnselen en zeker over zijn grote interesse, de Peelrandbreuk, die hier ter plaatse zeer zichtbaar is. Je steekt ongetwijfeld wat op als je met hem op stap te gaat. De naam Perekker is afgeleid van de Peelakkers, een gebied dat ligt op de rand van de peel en boven op de Peelrandbreuk. In dit gebied is duidelijk het verschil in de hoog gelegen natte grond en de lager gelegen droge grond te zien. Dit geeft ook grote verschillen in plantengroei, soorten van planten en bomen en in de gevoelstemperatuur. Opvallend is ter plaatse het bruine water dat in de winter niet bevriest. Er is in dit kleine gebied veel te zien en waar te nemen en het is zeker de moeite waard om ook in het voorjaar er opnieuw te gaan wandelen. We drinken na de wandeling een kopje koffie in het Centrum.


VOORJAARSRUILBEURS BIJ EEN LID: ANNIE EN JO KETELAARS IN ZIJTAART

Datum: woensdagmiddag 25 april

Adres: Hoge Biezen 4 5465 PP in Zijtaart

Aanvang 14.00 uur; vervoer op eigen gelegenheid
à Parkeren bij voorkeur aan de zijkant van het huis.

Annie schrijft:

 “Deze keer in Zijtaart bij Annie Ketelaars. Ik ben al ruim 15 jaar lid van de Tuinclub, waaraan ik veel plezier beleef en de meeste van jullie zullen mij wel kennen.

Ons huis is in 1910 gebouwd met er omheen een kleine bloementuin, een moestuin en verder landbouwgrond. Sinds de jaren 80 ben ik samen met mijn man en kinderen er mee in de weer. De tuin bestaat nu uit een siertuin, een rotstuin, een groentetuin en een grasveld met rondom borders en een grote natuurvijver. Het is een verzameltuin en er staan veel vaste planten, verschillende bomen en heesters. Elk jaar wordt er wel iets veranderd of iets nieuws aangelegd. En deze werkzaamheden doen we allemaal zelf met veel plezier. Meer hoef ik er niet over te vertellen; kom zelf maar kijken.

Ik zorg dan voor de koffie en jullie voor de plantjes. Tot ziens op 25 april.”

Zoals de voorgaande keer vragen we u om de meegebrachte ruilwaar op de aangegeven plek “Te Ruilen Planten” te zetten. Vervolgens is er gelegenheid om door de tuin van Annie en Jo te wandelen en een kopje koffie te drinken. Ondertussen kunt u ook alle ruilplanten bekijken en om bijzonderheden vragen. Daarom het verzoek om bij uw ruilplanten een kaartje met uw naam te zetten zodat belangstellenden kunnen zien aan wie vragen over de te ruilen plant(-en) gesteld kunnen worden.

* Het echte ruilen gaat van start na een seintje van onze voorzitster Rozannie.

* Allereerst komen de leden aan de beurt die zelf te ruilen planten hebben meegebracht. Om verwarring te voorkomen zet u de geruilde planten na het ruilen op de aangegeven plek “Geruilde Planten”.

* Als er dan nog planten niet geruild zijn, dan kunnen de overige leden in overleg met de gulle gever zich over deze planten ontfermen.
*
We vragen om de planten zoveel mogelijk op te potten en van naam te voorzien. En wordt er iets niet geruild, neem het dan alstublieft weer mee terug naar huis.

* En wat valt er te ruilen? Vaste planten, kamerplanten, stekken, zaad, potten, tuintijdschriften….., eigenlijk alles waarvan mag verondersteld dat een ander lid er plezier van kan hebben.


Nieuw Tuinclublid ……… Van Harte Welkom
Mevr. Liesbeth Spijkers, Valstraat 12  St. Oedenrode

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kijkt u ook eens op onze eigen website: www.meierijstad.groei.nl
Er verandert constant iets op deze website onderhouden door de heel enthousiaste ‘webmaster’ en mede-tuinclublid Wil van de Hoef.
Het is zeker de moeite waard om deze site regelmatig te bezoeken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Met vriendelijke groeten,
Rozannie, Annemarie, Marian en Annelies

meer
Lezing “Fleurige onderhoudsarme beplantingssystemen” door Laurens Lageschaar
23
Apr
Het bamboebos van Prafrance
18
Apr
Blue bells   Harger en Pettemerpolder