Mei / Juni

De maand mei is van huis uit een drukke maand: de ijsheiligen komen en gaan, de planten kunnen de kas uit en we rekenen niet meer op vorst. Dat kan soms verkeerd uitpakken maar dit jaar ziet het er niet naar uit dat het een probleem zal zijn. De vorst is weg.

De vorst is weg, de planten en bloemen zijn niet meer tegen te houden, ze groeien “volgens het boekje”, snel en mooi. Zelden waren de viburnums, de meidoorns, de deutzia’s enz. zo mooi als dit jaar.

Een geweldige maand voor deze vroege en vrolijke bloeiers. Hoge temperaturen en voldoende water, wat willen ze nog meer.

Een vervelend detail is natuurlijk wel dat het onkruid om het hardst meegroeit. Overal waar ik in de tuin kijk zie ik heermoes, heel vervelend. Maar… vervelend maar het went en het is niet echt schadelijk voor de planten, dat is een troost.

Ik zie gelukkig ook bijzondere planten bloeien, een mooie gele daphne gemmata, een michelia (=magnolia) yunnanensis en vele mooie camassia’s.

In mei heeft onze vereniging niets op het programma staan maar de Tuinclub wel. Voor de tuinclubleden is er altijd wel wat interessants en het handigst is om goed op de website te kijken. Daar staat het programma keurig op.

In juni is de Nationale Tuinweek en wij geven dan acte de présence op de Vaderdag Vlooienmarkt van 17 juni. Met een stand voor het werven van nieuwe leden. Dat is van groot belang om onze vereniging zo levend en interessant mogelijk te houden.

De week erna is het inmiddels traditionele evenement bij de Intratuin: tegel eruit, plant erin. U kunt dan uw stoeptegel ruilen voor een plantje, wel zo goed voor de afvoer van het regenwater.

Niet veel officiële activiteiten maar wel veel werk in de tuin, in mei en juni moet u dus vooral zelf aan de slag. Wel op tijd gaan zitten om al het moois in ogenschouw te nemen.

Op bezoek gaan bij andere tuinliefhebbers kan ook: er is weer een Open Tuin-estafette waarbij de afdeling Eindhoven in mei de 1e gasten gaat onvangen. Meer informatie hierover staat op de website.

Ik wens u fijne produktieve maanden,

Met hartelijke groet,

Bea van Grinsven-van Doorn, voorzitter Groei & Bloei Meierijstad