sept / okt

De meteorologische herfst is begonnen. Het is september en het is wisselvallig herfstachtig weer. De tuin zal er blij mee zijn want het is de hele zomer erg droog geweest. Veel planten hebben er onder te lijden gehad.

Hopelijk valt er de komende maanden genoeg om ze weer wat extra groeikracht te geven.

Het was natuurlijk wel een mooie zomer, veel zon en veel aangename dagen met een temperatuur die heel draaglijk was.

September is het begin van het nieuwe seizoen. De leden van de afdeling Meierijstad hebben allemaal de jaaragenda ontvangen en kunnen lezen wat er de komende tijd op het programma staat.

In september beginnen we met de lezing van Rini Kerstens, een bekende Brabantse bioloog. Hij gaat ons de verhalen vertellen van de diverse planten, de verhalen en dan natuurlijk ook de namen. Er is meestal een verband. Het zal beslist een interessante avond worden. Rini is gewend te vertellen, hij doet dat geweldig goed

In oktober komt er een landelijke coryfee, Cor van Gelderen, van kwekerij Esveld, een van onze meest bekende Boskoopse kwekerijen. Het onderwerp van zijn lezing is: De Japanse Tuin, een geliefde “tuinstijl” waarover veel te vertellen valt. En waarover hij veel kan laten zien. Aandacht voor de esdoorn is dan vanzelfsprekend en aangezien Esveld collectiehouder is van de Nederlandse Plantencollectie Acer (esdoorn) zit dat helemaal goed.

Ook in oktober de eerste bloemschikworkshop. Een andere aanpak als in het verleden: een middag o.l.v. Lotte van den Bosch in Gemeenschapshuis Ter Aa in Erp. U moet zich hiervoor inschrijven, de kosten zijn 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden.  (bij voorkeur via de mail inschrijven: beavgr(at)gmail.com)

Kortom, een seizoen dat goed begint met opnieuw de gelegenheid om wijzer te worden. Tuinieren blijft veelzijdig en blijft boeien, elke dag opnieuw.

Tot spoedig ziens bij een van onze activiteiten!

Met vriendelijke groet,

Bea van Grinsven-van Doorn, voorzitter

Met ingang van 1 maart 2017 gaat Groei & Bloei afdeling Veghel verder onder de naam Groei & Bloei afdeling Meierijstad.

Deze naamsverandering is een logisch gevolg van het ontstaan van de nieuwe fusiegemeente Meierijstad per 1 januari 2017. Ook biedt het onze vereniging de mogelijkheid om de naamsbekendheid met name in Schijndel en Sint-Oedenrode te vergroten.

Groei & Bloei afdeling Meierijstad is één van de 130 afdelingen van Groei & Bloei in Nederland. Het is een actieve vereniging die veel lezingen, workshops en excursies organiseert.  Als je abonnee wordt van het tijdschrift Groei & Bloei kun je gratis deelnemen aan de meeste activiteiten van onze vereniging. Je kunt natuurlijk ook een keer naar een bijeenkomst van onze vereniging komen om vrijblijvend kennis te maken.

Onze vereniging telt momenteel ongeveer 150 leden.

Als je van tuinen en tuinieren houdt, is een bezoekje aan onze website www.meierijstad.groei.nl  zeker aan te bevelen.

Op de website kun je ook lezen over de  groenactiviteiten die door Groei & Bloei afdeling Meijerijstad georganiseerd worden.

Lezing Namen van en verhalen over planten door, Rini Kerstens
Nationale Tuinweek Tegel eruit kruidenplant erin